top of page

מיכלולי נוף בתמ"א 35 
לאור נופי התרבות של אונסקו

תכנית אב

בתמ"א 35 - תכנית המתאר לבנייה לפיתוח ולשימור, נמצא ייעוד קרקע ייחודי שלא ניתן למצוא כמותו בתכניות אחרות - ''מיכלולי נוף'', בשטח כולל של 1.5 מליון דונם.

מיכלולי הנוף מספרים את סיפורה התרבותי וההתיישבותי של ארץ ישראל. פעילות האדם לאורך ההיסטוריה - חקלאות, התיישבות, מלחמות, מסעות ונדודים - הותירה את רישומה בנוף, דרכה ניתן ללמוד את סיפור חיי היומיום בארץ ישראל מימי קדם ועד לעת החדשה. ''מכלולי הנוף'' הם אנסמבלים היסטוריים, תרבותיים ונופיים, היוצרים יחדיו את פסיפס דמות הנוף הפתוח. הם מייצגים מערכות חקלאות מסורתית בנות קיימא, תורמים לביטחון מזון, מעודדים תיירות חקלאית, מסייעים למיתוג ושיווק מוצרים מקומיים, ולחיזוק החקלאות מול איומים ואתגרים.

 

מיכלולי הנוף כנופי תרבות

ארץ-ישראל מצטיינת במגוון נופים. מרחבי יער וחורש לצד מדבריות וערבות, חופי ים, מלחות וביצות, הרים ועמקים, מפגש אזורי אקלים, בתי גידול ומיני צמחיה. יחידות נוף שונות בתכלית הנמצאות בסמיכות ובהרמוניה בכברת ארץ מצומצמת. בצד המגוון הטבעי, משמשת ארץ ישראל מקום מפגש בין תרבויות ודתות. על אף המגוון העצום, נתפסת ארץ ישראל כיחידה גיאוגרפית בפניה עצמה.

כשם שהנוף הטבעי בארץ ישראל רב פנים ומגוון, כך גם הנוף התרבותי מעשה ידי האדם. במהלך ההיסטוריה של ארץ-ישראל התפתחו התרבות החומרית, ההתיישבות והחקלאות מתוך איכויותיהן של יחידות הנוף הטבעי. כך תרם האדם להעצמתו וחידודו של המגוון הנופי, וכך התפתחו נופי תרבות מובהקים בחבלי ארץ שונים. דברי הימים של ארץ ישראל - הרצופים מסעות וכיבושים, חילופי שלטון ותסיסה חברתית, העשירו את מורכבותו של הנוף התרבותי. ארץ ישראל ידעה קבוצות אתניות ודתיות שונות, שצמחו בה או היגרו אליה, וכל אחת מהן הותירה את רישומה הייחודי בנוף.

אתרי מורשת חקלאיים

בשנת 1972 קבעה אונסק"ו את האמנה להגנה על מורשת התרבות והטבע. האמנה כוללת אתרי מורשת בעלי ערך אוניברסלי יוצא מהכלל (outstanding universal value), ובכללם רשימת אתרי המורשת העולמית (The World Heritage List). לצד אתרים נקודתיים נכללים גם מרחבים גדולים המקיימים שילוב טבע ומעשה-אדם. למושג נופי תרבות קיים מתאם למכלולי הנוף בתמ"א 35. דמות הארץ כוללת בנוסף למרכיבים הפיזיים גם את הנוכחות ההיסטורית: "הסיפור של ארץ ישראל". על כן הציעה תמ"א 35 את ''מכלולי הנוף''- אנסמבלים היסטוריים, תרבותיים ונופיים, היוצרים יחדיו את פסיפס דמות הנוף הפתוח.

Globally Important Agricultural Heritage Systems (GIAHS)

ארגון המזון והחקלאות של האו"ם הכריז על 89 מערכות ב-28 מדינות כ "מערכות מורשת חקלאית בעלות חשיבות עולמית".  מערכות מורשת חקלאית בעלות חשיבות עולמית (GIAHS) הן מערכות חקלאיות המיושבות על ידי קהילות החיות בקשר הדוק עם אדמתן. אתרים מתפתחים אלה הם מערכות עמידות המאופיינות במגוון ביולוגי חקלאי יוצא דופן, ידע מסורתי, תרבויות ונופים בעלי ערך רב. הם מנוהלים באופן בר-קיימא על ידי חקלאים, רועים, דייגים ואנשי יער בדרכים התורמות לפרנסתם ולביטחון התזונתי שלהם.

מטרת ההכרזה היא לזהות מערכות חקלאות מסורתית בנות קיימא ואת תפקידן בשמירה על ביטחון תזונתי. מערכות אלה ישומרו תוך העלאת מודעות אליהן, וחיזוקן מול איומים ואתגרים. עידוד תיירות חקלאית, מיתוג ושיווק מוצרים מקומיים.

project-side-35 תמא
bottom of page